sâmbătă, 1 iunie 2013

UMBRA - partea intunecata din noi

Fiecare dintre noi are o parte intunecata pe care o tine ascunsa de ochii lumii. Umbra din noi reprezinta tot ce nu ne place sau nu vrem sa recunoastem la noi insine si tinem ascuns ca ceilalti sa nu le vada, pentru ca le consideram prea dureroase sau jenante. Umbra este formata din ganduri, emotii si impulsuri suprimate, sunt lucrurile pe care le ascundem, despre care mintim - atat fata de ceilalti, dar si fata de noi insine – datorita in principal educatiei, fiind in general lucruri neacceptate de societate.

Umbra se naste din frageda copilarie cand nu avem puterea de a discerne si inca nu putem filtra mesajele pe care primim de la parinti, famili sau societate. Suntem invatati de foarte mici sa ne reprimam gandurile, emotiile si impulsurile considerate nepotrivite de catre adulti si societate, in loc sa fim invatati cum sa le facem fata. Umbra se construieste zi de zi de cate ori nu suntem sinceri cu noi insine, cu ceea ce simtim, cand gandul vorba si fapta nu sunt aliniate, adica cand gandim ceva, spunem altceva si facem cu totul altceva . Umbra se manifesta in feluri diferite: cand pacalim, cand mintim, cand trisam, cand bem sau mancam exagerat, cand ne ascundem nefericirea in imboldul cumparaturilor compulsive, cand tipam la copiii nostri, cand agresam varbal oamenii din jur sau partenerul de viata, etc. Sunt toate acele lucruri care ne enerveaza, ne revolta si le criticam la ceilalti. Ceea ce nu ne place la ceilalti este defapt ceea ce ne deranjeaza la noi insine, sunt acele parti nedorite si neacceptate la noi. In loc sa ne confruntam cu partea noastra intunecata preferam sa proiectam inconstient asupra altora aceste atribute nedorite. Orice judeci, dezaprobi, critici, condamni la altul…este defapt o parte renegata din tine. Ceilalti sunt doar oglinda ta.

Umbra este persoana care nu vrem sa fim, iar Ego-ul este un mecanism de aparare, de supravietuire. Omul care neaga umbra se identifica cu o imagine pe care vrea sa o realizeze sau pretinde ca o are pentru a straluci in fata celorlalti si a propriului Ego.
Ego-ul trebuie sa ascunda tot ceea ce considera ca este inacceptabil la noi insine, construind o masca pentru a atrage iubirea, atentia si acceptarea noastra de catre cei din jur. Insa sub masca pe care o aratam lumii, ego-ul nostru ranit, doare! 

Umbra cuprinde tot ceea ce se afla intre sine si adevaratul nostru Sine.
Cand umbra se arata suntem speriati si ne intrebam cine suntem de avem asemenea impulsuri sau idei!?! Ori noi tocmai asta trebuie sa facem, sa acceptam cine suntem cu adevarat. A accepta umbra inseamna a recunoaste cine suntem si a integra acele aspecte care ne deranjeaza la noi insine, care nu corespund cu imaginea pe care am faurit-o .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu