duminică, 16 iunie 2013

JOS MASCA !

Asa cum am spus in articolul trecut, Umbra cuprinde tot ceea ce nu vrem ca ceilalti sa vada la noi, este partea intunecata, profunda si intrinseca din noi pe care facem eforturi s-o ascundem. Cei mai multi dintre noi au o viata publica si alta secreta. Creem masti pentru a ascunde acele „calitati” nedorite, pentru a fi iubiti, respectati, acceptati, pentru a ne putea integra in societate. Masca este un mijloc de optimizare a sanselor de a avea relatii bune cu cei din jur si de a "reusi" in viata. Ea are doua roluri principale, unul de a ascunde imperfectiunile personalitatii noastre legat de teama de a nu fi acceptati de ceilalti, iar cel de-al doilea rol este nevoia de "infrumuseta" imaginea de sine, de a completa personalitatea noastra cu cerintele societatii, legat de reusita si succesul in viata. Masca este cea care trebuie sa dovedeasca ca nu suntem asa rai si imperfecti pe cat ne este noua de frica sa recunoastem.  Purtam o masca (cu mai multe forme) care credem ca ne va duce acolo unde dorim. Masca noastra devine inchisoarea noastra. Sub masca pe care o purtam, Ego-ul ranit doare.

Milioane de oameni traiesc negandu-si Umbra. Oamenii care exprima moralitatea intr-un mod exagerat sunt chiar cei care au cea mai adanca si intunecata umbra. Ne prefacem ca nu exista, devenim cinici, agresivi si permitem fara sa ne impotrivim lucruri injuste si imorale. Daca omul traieste in negare, evitand partea sa intunecata, la un moment dat viata ii va cere socoteala si va plati cu varf si indesat. Cand ne reprimam gandurile, emotiile, impulsurile,  ne blocam iesirile partii intunecate din noi. Acestea se acumuleaza si devin o forta atat de puternica incat pot distruge viata noastra si a celor din jur. Cu cat incercam mai mult sa suprimam acele aspecte interioare nedorite de societate, cu atat gasesc moduri mai daunatoare de a se exprima.
Daca nu te-ai intalnit pe tine insuti, daca nu ti-ai explorat toate ungherele sufletului si nu te cunosti cu adevarat si in profunzime, daca nu ai facut curatenie in mintea si in sufletul tau, mai devreme sau mai tarziu vei avea mari probleme. Cand suprimam anumite laturi, aspecte din noi, defapt ne renegam pe noi insine, iar „nota de plata” nu va intarzia sa apara. Pentru sanatatea noastra sufleteasca este bine sa le recunoastem, sa le acceptam ca facand parte din noi si sa le eliberam.

Da-ti masca jos si exprima-te asa cum simti! Fii Tu insuti! Fii autentic! Nu te mai jena sa arati cine esti cu adevarat pentru ca nu este nimic de rusine in fiinta ta. Esti o fiinta de lumina coborata intr-un trup de om. Iar oamenii traiesc in dualitate, macinati de indoieli si temeri intrucat au uitat natura lor divina.

Confrunta-te cu intunericul din tine, accepta-l si integreaza-l pentru ca:
1. Lucrurile cu care nu poti trai, nu te vor lasa sa traiesti.
2. Lucrul caruia ii rezisti, persista.
3. Reprimarea umbrei duce la comportament distructiv.
4. Masca te depersonalizeaza, ajungand sa nu mai stii cine esti cu adevarat.
5 Umbra fiecaruia dintre noi influenteaza umbra colectiva, umbra societatii ( manifestata prin rautate, agresivitate, injustitie economica si sociala, razboaie, terorism)

Masca e un paravan dupa care iti ascunzi adevarata fata. Masca nu este altceva decat o minciuna. Iar minciuna inseamna negarea a ceea ce esti. Renuntarea la masca pune in miscare o lucrare interioara de detoxifiere a sufletului care ne permite sa intram in contact cu adevaratul nostru Sine. Cand vei infrunta adevarul si vei avea curajul sa privesti lucrurile in fata asa cum sunt, fara autoamagiri si iluzii, vei vedea Lumina din tine si vei birui!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu