vineri, 17 ianuarie 2014

NEVOIA DE CONTROL

Incercarea de a controla lucrurile inseamna sa te opui Vietii, inseamna sa incalci Legile nescrise ale Universului, adica sa minti, sa manipulezi, sa incerci sa obtii un avantaj, sa furi (nu neaparat un obiect ci o idee sau munca ori rodul muncii altcuiva), sa ucizi …fie si doar increderea, speranta sau credinta cuiva. Si toate acestea pentru a detine controlul asupra vietii, asupra celorlalti, asupra mersului firesc al lucrurilor. Control pe care desigur ca nu il poti avea ci doar iluzia ca tu ai controlul, lucru care iti este cerut de catre Ego pentru a se “linisti”, control iluzoriu, trambitat pentru a te autoconvinge de valoarea ta. Cu cat Ego-ul este mai mare, cu atat nevoia de control e mai puternica. 

Oamenii cu o nevoie de control ridicata au o viziune ingusta asupra vietii, sunt inflexibili, au tabieturi, principii rigide si multe idei fixe. Ei se pierd cand lucrurile nu ies asa cum isi doresc sau apar situatii nepravazute. Acesti oameni nu trebuie invinovatiti ci trebuie intelesi, intrucat radacinile acestui comportament sunt adanci. Nevoia lor de control a venit in urma unor experiente emotionale traumatizante din copilarie la care ei au raspuns prin creearea unui mecanism de aparare, un tipar mental de genul ”Nu voi mai lasa niciodata pe nimeni si nimic sa ma faca sa sufar”.

Persoanele cu nevoia de control ridicata sunt in general persoane care par extrem de sigure pe sine, sunt autoritare sau chiar despotice, insa in spatele acestei persoane sta teama - teama de a nu fi abandonat, teama de a nu fi ignorat, teama de a nu pierde ceva (bani, locuinta, prestigiu, pozitie sociala, afectiune, etc). Nevoia de control denota instabilitate si nesiguranta de sine. Nevoia de control are legatura cu atasamentele de tot felul!

Intotdeauna nevoia de control provine din FRICA! Frica este cea care iti conduce  viata! Controlul are la baza lipsa credintei, lipsa increderii in tine, in ceilati si in Viata, astfel ca traiesti intr-o permanenta stare de tensiune, de lupta perpetua fara sa stii exact care este pericolul si din ce parte vine!!! Tu crezi ca daca te zbati poti prelua comanda. Nimic mai fals!
Realitatea este ca defapt nu poti sa controlezi nimic si pe nimeni. Este o iluzie sa crezi altceva! Singura persoana asupra careia ai control esti TU insuti si singurele lucruri pe care le poti controla sunt perceptia si atitudinea ta despre viata , reactia ta la situatiile neprevazute ale vietii.


Cu cat nevoia de control este mai mare cu atat este frica mai mare! Frica de a te lasa in valurile vietii, de a lua lucrurile asa cum vin cu bune si rele, de a te abandona in voia Divina. Nu uita ca orice conflict pe care il vezi sau il experimentezi in viata ta, in lumea ta exterioara este doar o proiectie a Ego-ului tau. Frica te face sa opui rezistenta vietii. Nu poti cuprinde infinitul cu FRICA ci doar cu IUBIRE.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu