duminică, 3 august 2014

DESPRE FERICIRE partea II

Fericirea iti iese in cale la tot pasul dar tu nu reusesti s-o recunosti pentru ca te concentrezi pe lucrurile negative. Fericirea este la indemana ta dar in goana zilnica tu treci nepasator pe langa ea fara sa o observi. Nu exista un secret al fericirii, fericirea se afla in fiecare dintre noi si este diferita pentru fiecare dintre noi. Provocarea este s-o recunosti in orice moment al vietii tale, in orice lucru marunt aparent lipsit de importanta. Totul in jur poate fi un motiv de fericire - de la rasaritul de soare la zambetul unui copil, de la parfumul suav al florilor la joaca zburdalnica a unui pisoi, de la o cafea  sorbita la o discutie amicala pana la o plimbare in natura – totul este sa ne deschidem sufletul pentru a o primi. Fericirea este o stare contagioasa. "Norocul bate la usa fiecarui om, dar in multe situatii omul este plecat in vecini si nu aude ciocanitul." Mark Twain 

Pentru ca nu stim ce este fericirea, de cele mai multe ori confundam fericirea cu o senzatie.
Unii oameni cauta fericirea in posesiuni, altii in placerile vietii, dar fericirea este mult mai mult decat suma momentelor de placere. Este adevarat ca placerile de moment iti pot da o stare de bucurie dar ea este pe o perioada scurta de timp si este conditionata de anumite imprejurari, de obtinerea unor lucruri, pe cand fericirea este durabila si nu depinde de nimic exterior, intrucat adevarata fericire nu are nici-un motiv, este pur si simplu o stare de constiinta,  o stare de armonie deplina. „Greseala oamenilor  a fost ca niciodata nu s-au priceput sa se uite langa ei. Li s-a parut ca daca fericirea exista, ea trebuie sa fie inaccesibila sau, oricum, foarte greu de atins. Dincolo de orizontul lor.” Octavian Paler

Fericirea nu o poti cumpara pentru ca nu vine din lucrurile care costa bani. Lucrurile pe care le poti cumpara nu te pot face fericit cu adevarat, iar lucrurile cu adevarat importante - iubirea, prietenia, sanatatea - nu le poti obtine cu bani. Lucrurile care ne fac fericiti sunt gratis. Nu am adus nimic material cand am venit pe aceasta lume si nu luam nimic cu noi cand o parasim. Si atunci nu este o nebunie sa alergi dupa avere, sa strangi mai mult decat ai nevoie ca sa traiesti? Ai grija ce fel de comori vrei sa dobandesti! Strange acele comori care nu pot fi atacate de timp, care nu pot fi ruinate. Aminteste-ti ca din lumea asta nu duci nimic cu tine dar poti pleca cu anumite intelegeri, cu experiente, cu bucurii. Comorile sufletesti sunt singurele care te insotesc pretutindeni si care pot trece prin portile dintre lumi.

Cheile fericirii sunt: Iubirea, Iertarea, Acceptarea, Recunostiinta. De fapt Iubirea absoluta, autentica aduce dupa sine Iertarea oricarui care ti-a gresit sau te-a ranit, Acceptarea cu seninatate a lucrurilor, a oamenilor si situatiilor de viata cu increderea ca tot ceea ce ti se intampla este perfect pentru evolutia ta spirituala, Recunostiinta fata de toate darurile primite,  pentru viata care ti-a fost data, pentru oportunitatile primite, pentu posibilitatea de a experimenta si a evolua.

CA SA FII FERICIT:

Curata-ti inima de ranchiuna, ura, invidie, frica si egoism
Scuteste-ti mintea de ganduri negre, elaborare de scenarii si de preocupari inutile
Simplifica-ti viata, fa-o mai frumoasa si traieste-o asa cum doresti.
Inconjoara-te de oameni care iti plac si renunta la cei care te critica, vor sa-ti conduca viata sau vor sa te schimbe.
 Daruieste mai mult si nu astepta nimic de la nimeni.
Fii creativ pentru ca tu trebuie sa fii solutia si nu problema.
Nu mai judeca pe nimeni si nimic.
Nu mai compara oamenii intre ei si nici pe tine cu altii.
Renunta la atasamente – atat la atasamentele materiale de lucruri/proprietati cat si la atasamentele sentimentale si relationale care te trag in jos sau te limiteaza.
Si mai ales iubeste! Si nu ma refer la iubirea romantica ci la iubirea autentica, neconditionata. Dar pentru a putea iubi cu adevarat trebuie sa ai rezervoarele pline de iubire si sa reversi asupra a tot si toate nectarul inimii tale, iubirea pura si neintinata.

Sa iubesti oamenii inseamna sa oferi ceea ce vrei sa primesti, inseamna sa nu faci altora ceea ce nu faci cu tine sau cum spune proverbul din batrani „Ce tie nu-ti place altuia nu-i face!” Sa iubesti tot ceea ce te inconjoara inseamna respect pentru orice forma de viata, inseamna compasiune si toleranta fata de greseli - atat ale tale cat si ale celorlalti. Iar acestea vin din intelegerea ca toti suntem trecatori prin aceasta lume unde venim sa experimentam, sa invatam si sa evoluam – iar asta implica si sa gresim, pentru ca din greseli invatam.
IUBESTE, RAZI, TRAIESTE si da sansa fiecarei zile sa fie cea mai frumoasa din viata ta!
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu