sâmbătă, 2 februarie 2013

RELAXAREA – o necesitate absoluta pentru pastrarea sanatatii


Viata noastra in societatea moderna devine tot mai agitata si complicata. Nu este nici o indoiala ca energia fizica dar mai ales cea psihica se epuizeaza incomparabil mai repede ca altadata si ca disponibilitatile de adaptare a organismului uman sunt solicitate la maximum. Viata trepidanta pe care o traim in prezent cu multitudinea de excitatii somatice(corporale) si afective(sentimente) ce ne mentin intr-o stare permanenta de crispare, de incordare, de iritare, de agitatie se afla la baza senzatiei cvasipermanente si suparatoare de disconfort al organismului pe toate planurile: trupesc, psihic si afectiv-emotional care deschide usa bolilor de tot felul. La aceasta stare contribuie si bombardamentul informational, mijloacele mass media cat si consumul nervos pretins de civilizatia moderna.

Orice stare tensionala, orice efort mintal se materializeaza in plan corporal print-o senzatie de  tensiune musculara, care va intretine la randul ei tensiunea psihica sau chiar va genera o alta stare de crispare. Acest cerc vicios poate fi intrerupt cu ajutorul tehnicilor de relaxare care sunt simple si extrem de eficace. Iata cateva metode de relaxare care pot fi aplicate fara sa necesite abilitati sau cunostiinte specifice sau indrumarea unui specialist:

  1. Relaxare prin exercitiu de respiratie – inspira profund timp de 4 secunde, tine aerul in piept alte 4 secunde si expira incet timp de 4 secunde. Repeta de 3-7 ori pana cand simti ca s-a redus agitatia din inima si mintea ta.
  2. Relaxare prin detensionare – inspiri si expiri profund, apoi un val de relaxare te inunda de sus in jos, de la cap coboara la umeri, brate, trunchi, picioare, pana la talpi. Ramai in aceasta stare atat cat te simti confortabil.
  3. Relaxare prin vizualizare – inspira si expira adanc, inchide ochii si imagineaza-te intr-un peisaj de vis din natura care-ti place si  iti aduce liniste in suflet, fie ca este pe o plaja la malul marii urmarind valurile cum vin si pleaca, fie intr-o poienita plina cu flori inmiresmate, fie la marginea unei paduri unde auzi triluri de pasarele.
  4. Relaxare prin tehnica numerica – inspiri si expiri profund, apoi incepi sa numeri din 5 in 5 sau din 10 in 10 panna cand gandurile negre sau obsesive dispar.
  5. Relaxare prin detasare – inspiri si  expiri profund, inchizi ochii si te rupi de tot si de toate iesind din rolul asumat si intrand in rolul de observator neutru care vede fara sa judece. Ramai in aceasta stare pana cand a disparut toata iritarea, graba, agitatia interioara.

Ideal este ca tehnicile de relaxare sa fie practicate intr-o camera linistita, in semiobscuritate, eventual cu o muzica de relaxare in surdina, fara telefonul mobil langa tine, asigurandu-te ca nu vei fi deranjat/a pe parcursul exercitiului de relaxare. Pozitia adoptata poate fi asezat comod intr-un fotoliu sau intins pe o canapea, pat, saltea sau chiar pe o patura direct pe podea.
Relaxarea este un mijloc eficient de combatere a stresului, insa nu orice metoda functioneaza pentru tine. Alege-o pe cea cu care rezonezi si retine ca pentru rezultate durabile, trebuie sa exersezi zilnic relaxarea timp de 5-10 minute. Daca nu ai reusit din prima sa te relaxezi, nu renunta si nu dispera. Cheia spre succes este perseverenta!
Iar daca ai timp, iesi la o plimbare prin parc sau intr-o zona inverzita, care te va revigora si-ti va relaxa nervii incordati. Mama Natura ne primeste oricand cu bratele deschise si iubitoare, gata sa ne aline sufletul impovarat si sa ne redea bucuria de a trai!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu