sâmbătă, 27 octombrie 2012

SUFLETUL PERECHE !?!


 

Se vehiculeaza tot mai des ideea ca noi, oamenii, suntem facuti unul pentru altul, „ingeri cu o singura aripa care doar impreuna pot sa zboare”. Ai zice ca unicul nostru scop pe lume e sa ne cautam jumatatea, sufletul geaman, cel cu care ne armonizam si reusim sa traim intr-un echilibru perfect pana la adanci batraneti. Dar lucrurile nu stau deloc asa.  Acest mit are la baza  povestea lui Aristotel relatata de Platon in „Banchetul”, ca demult, inainte de aparitia omului,pe pamant existau niste fiinte superioare care imbinau in acelasi trup, un barbat si o femeie.Tocmai din cauza ca se completau perfect si puteau infrunta cu succes orice dificultate, aceste creaturi erau atat de puternice. Speriati fiind ca si-ar putea pierde suprematia atat in cer, cat si pe pamant, zeii au hotarat sa desparta barbatul de femeie, sa dea nastere unei noi fiinte, mai slaba decat aceste creaturi atat de puternice. Si asa a aparut omul...Din acel moment, jumatatile care au luat nastere in urma separarii, se cauta permanent pt a redevenii ceea ce au fost odata:o fiinta superioara care poate infrunta orice obstacol in viata...
Aceasta idee ca in viata trebuie sa-ti cauti jumatatea, este una dintre minciunile cu un impact dezastruos asupra noastra.
De aici vin atatea dezamagiri, nefericiri si drame. Eu nu am fericirea si o astept de la celalalt, iar el o asteapta de la mine. Omul crede ca si-a ales partenerul gresit si de asta nu e fericit.  Isi cauta alt partener si, dupa un timp, simte acelasi gol si aceeasi neimplinire. Dar problema nu este acel partener, ci raportarea gresita la viata, faptul ca tu crezi ca exista o jumatate cu care poti sa formezi un intreg. Noi, de fapt, ne avem radacinile in Dumnezeu, nu in alt om, iar seva, puterea noastra de viata vine de la Dumnezeu si nu de la un om. Fiecare om e chip al lui Dumnezeu, nu jumatate de chip. Suntem intregi, completi, perfecti si nu ne lipseste absolut nimic. Si nu relatia mea cu alt om ma implineste, ci relatia cu Dumnezeu. Daca am acea implinire  profunda in Dumnezeu, pot sa am si implinirea familiala, sociala... 
E clar ca implinirea nu poate sa fie decat in identificarea si comuniunea cu Sinele meu divin. Daca sunt conectat cu natura, cu Universul, cu Dumnezeu inteleg adevarul celor spuse de Mantuitorul: ”Imparatia Cerurilor este inlauntrul vostru”. Simt pace, bucurie, armonie, echilibru. Doar atunci relatia mea cu alti oameni poate deveni iubitoare dar detasata, neposesiva, plina de intelegere, rabdare si toleranta iar gelozia, controlul, invidia si toate celelalte care ne chinuie cad de la sine. Doi oameni care traiesc in Dumnezeu nu pot avea decat o relatie foarte buna.
Si inca o precizare: unii care sunt nefericiti, incearca sa-si schimbe "jumatatea". De exemplu, desi stiu ca persoana cu care urmeaza sa se casatoreasca are anumite defecte, vicii, neimpliniri, totusi se insoteste cu acea persoana, sperand sa o  schimbe. TOTAL GRESIT !!! Cand iubesti pe cineva, nu te straduiesti sa-l schimbi, caci nu vei putea. Roaga-te pentru el, da-i un sfat, o carte, si mai departe ramane lupta lui cu el insusi. Eu pot sa-ti pun in farfurie, dar nu pot sa mananc in locul tau, iti arat drumul, dar nu pot sa merg in locul tau.  Noi nu putem schimba pe nimeni, fiecare se schimba doar pe sine.... daca doreste si actioneaza in acest sens.     .
Problema nu e sa-i schimbi pe altii, ci sa te schimbi pe tine. Odata ce vom face asta mai multi, se va schimba si lumea din jurul nostru.
 




11 comentarii:

  1. Foarte mult adevar se strecoara printre randuri, cuvinte care ne hranesc sufletul...
    multumesc mult...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa cum corpul fizic are nevoie de hrana si sufletul are nevoie de hrana spirituala...Si eu iti multumesc pentru aprecieri si pentru increderea acordata.

      Ștergere
  2. Superb si foarte adevarat. Felicitari pentru postare, ganduri si adevar. Te iubesc, esti cea mai tare. Cea mai buna postare de pana acum. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ai inteles ca esti perfecta exact asa cum esti si nu ai nevoie de o "carja" de care sa te sprijini ca sa parcurgi drumul vietii. Desigur calatoria este mult mai frumoasa in doi, dar sa nu uitam cat de efemera este dragostea pamanteana (ca de altfel tot ceea ce tine de aceasta lume materiala), ca scopul vietii este sa evoluezi spiritual si absolut nimic nu te impiedica sa-ti indeplinesti misiunea.

      Ștergere
    2. Asa este, doar ca multi alegem sa inchidem ochii si sa ne plafonam...

      Ștergere
    3. Doi oameni-barnat si femeie-pornesc pe acelasi drum,pe care initial,amandoi il considera drumul cel bun,plin de Iubire.Dar,in timp,cei doi evolueaza diferit, mai ales din pct de vedere spiritual ,moral . Asta este cazul trist,nefericit.
      Cam des intalnit in ultima vreme.Ceea ce este si mai trist este faptul ca,la inceput ei credeau cu adevarat ca sunt "sufletul-pereche"

      Ștergere
  3. Imi pare rau sa-ti spulber iluziile... dar "sufletul pereche" este doar un vis al oamenilor, o nazuinta a celor care nu se simt intregi si impliniti pentru ca inca nu s-au descoperit pe sine. A crede ca poti gasi in exteriorul tau comorile pe care le cauti, te duce pe un drum gresit. A incerca sa cauti inafara ta fericirea este ca si cum te-ai condamna la nefericire. Comorile sunt in tine!

    RăspundețiȘtergere
  4. Cand e vorba dspre "sufletul-pereche" este vorba despre dragostea adevarata,pe care o simti si o traiesti cu adevarat DOAR in doi,printr-o fuziune atat de puternica incat nu mai exista nici un pic de orgoliu sau egoism Nu cauti sa-ti gasesti jumatatea ca sa te simti intreg sau sa-ti descoperi sinele si nu te agati de un alt suflet pt a fi ajutat sa urci pe acele spirale ale evolutiei spirituale , personale.Actiunea asta ar exclude dragostea adevarata.Doar iubind iti descoperi luminile sufletului si vezi cat de mult pot straluci comorile din inima ta .Comorile sunt in noi,dar stralucesc prin Iubirea celuilalt! Din pacate,suntem prea comozi,prudenti,lasi ,autosuficienti... pt a iubi cu adevarat.Si tot din pacate,vorbesc din experienta!

    RăspundețiȘtergere
  5. "Sufletul pereche" este la fel de real ca Mos Craciun! Daca iti face bine sa crezi in el atunci continua, dar daca te face sa ai asteptari mari care iti sunt de fiecare data spulberate, sa alergi mereu dupa un ideal imposibil de atins...poate ca ar trebui sa renunti la acesta credinta care te face sa suferi. Este alegerea ta!
    Cat despre iubire voi scrie un articol pe aceasta tema in viitorul apropiat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Abia astept articolul despre iubire :) Am si eu cateva :P

      Ștergere
  6. Astept cu nerabdare articolul despre iubirea neconditionata.Caci...ea este adevarata Iubire.

    RăspundețiȘtergere