duminică, 20 iulie 2014

DESPRE FERICIRE partea I


“Fericirea este sensul si scopul vietii, traiectoria si finalul existentei umane.” (Aristotel)

Suntem atat de grabiti in iuresul zilnic incat nu vedem, nu recunoastem semnele, prilejurile, oportunitatile pe care destinul ni le scoate in cale. Indiferent ca visurile noastre se refera la bani, sanatate, pozitie sociala, recunoastere, apreciere, implinire, toate au ca scop principal nevoia de fericire. Dar oare ne-am intrebat vreodata: - Ce este fericirea? Se pare ca nu, pentru ca majoritatea dintre noi trecem pe langa ea fara sa o recunoastem, fara sa o bagam in seama.

Am fost invatati de parinti, de profesori, de societate, sa cautam fericirea acolo unde nu este, in afara noastra. Am ajuns sa avem totul dar sa fim nefericiti. Nefericirea este o boala cronica. Cercetarile au aratat ca printre  factorii care ne influenteaza starea de fericire doar 10% sunt circumstantele si situatiile de viata (bani, avere, pozitie sociala – care au o influenta limitata si pe termen scurt), majoritatea avand-o igiena mentala, alegerile, actiunile noastre cat si predispozitiile genetice.
Pana la urma ce este fericirea? “Fericirea este bucuria, multumirea si starea de bine, combinata cu sentimentul ca ai un rost si un inteles in viata.”(Sonja Lyubomirsky)

Fericirea este o preconditie a succesului! Cei care sunt vesnic nefericiti isi submineaza calea spre succes. ”A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect. Ci faptul ca ai decis sa vezi dincolo de imperfectiuni”   (Anonim)

Nu exista Fericire fara Actiune! “Oamenii cu adevarat fericiti nu stau pur si simplu degeaba asteptand sa dea fericirea peste ei. Acestia fac lucrurile sa se intample. Fericirea se obtine prin practicare si obiceiuri”(Aristotel)

Fericirea nu poate fi data si nici luata. Fericirea se construieste si cere efort si timp, munca si perseverenta. Nu devii fericit peste noapte. Pentru a deveni fericiti trebuie sa acceptam schimbarea si sa lucram asupra noastra cu perseverenta pentru a schimba tot ceea ce ne dauneaza, tot ce ne blocheaza. Daca vrem sa fim fericiti trebuie sa ne schimbam pe noi insine, modul de a vedea lucrurile, modul de a interactiona cu ceilalti, atitudinea fata de viata. "Fericirea sau nefericirea oamenilor este in mare parte opera lor." John Locke 

Fericirea este o stare de cautare personala! „Fericirea nu e o destinație. Este un mod de a trăi.” Burton Hills

Fericirea depinde in intregime de noi. Fericirea nu vine de la sine. Nu este un dar, nu este o intamplare fericita pe care ne-o ofera viata, nu este un noroc. Fericirea nu salasluieste in trecut si nici nu te asteapta in viitor, ea este in permanenta cu tine Acum si Aici, in prezent.  
Asa cum afirma Maestrul spiritual Sri Vasudeva: “Adevarata fericire poate veni doar din trairea sufletului vostru, sau a fiintei voastre interioare. Ea poate veni doar fiind centrati in spiritul lui Dumnezeu din noi. Daca urmam acesta cale, vom fi fericiti in fiecare clipa.”
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu