sâmbătă, 17 august 2013

BUCURIA DE FIECARE ZI


Am venit de cateva zile dintr-o vacanta prelungita pe care am facut-o cu camperul (autorulota) in Grecia. Am stat o luna pe o plaja superba pe bratul Sithonia, cu apa cristalina, turquaz, cu o transparenta de oglinda.  Am avut norocul sa putem sta chiar la marginea plajei unde se termina nisipul, la 20 de metri de mare.   M-am balacit, am inotat mult, am facut snorkeling, m-am bucurat de baie in mare la rasaritul soarelui, am admirat apusuri de soare superbe, am citit , ne-am jucat (cu mingea, badmington, carti, table, am construit castele de nisip, ne-am improscat cu pustile de apa), am adormit si m-am trezit in adierea brizei si in zgomotul valurilor sparte de tarm, am ascultat linistea noptii si am contemplat cerul instelat si reflexia lunii in mare care parea un covor tesut cu fire de argint. Intr-un cuvant a fost magic si nu as fi vrut sa se termine niciodata. Si va asigur ca aceasta vacanta minunata de o luna, a costat mai putin decat un week-end de fite la Mamaia!



Am "supravietuit" o luna fara telefon (nu aveam semnal), fara calculator si net, fara TV, fara curent electric si nu m-am plictisit vreo clipa si nici nu am dus dorul aparatelor electronice. Am trait simplu , aproape de natura, bucurandu-ma de adierea vantului, de peisaj, de mare, de soare, de zborul planat al pescarusilor si tipetele lor ascutite, de un frappe sorbit la o vorba cu vecinii din stanga sau dreapta noastra cu care ne-am imprietenit, de o cina simpla cu o salata sau niste spaghetti stropite cu ulei de masline si un pic de parmezan, dar savurata la malul marii. Am inteles mai bine ca niciodata ca bucuria vine din lucrurile marunte, de zi cu zi, aparent neimportante pe langa care trecem fara sa le observam in viata trepidanta din oras. Am inteles la un nivel mult mai profund ca nu am nevoie de nici unul din lucrurile care mi se par importante, necesare sau chiar vitale acasa, ca apropierea de natura iti da energie, buna dispozitie, inspiratie, iti ascute simturile. Natura este intradevar cel mai bun profesor de viata daca ai rabdarea s-o observi, s-o asculti si s-o contempli. Apropierea de natura te ajuta sa patrunzi in profunzimile tale, sa te cunosti, sa-l descoperi pe Dumnezeu atat in tine cat si in toate fiintele si lucrurile care te inconjoara. A fost intradevar o experienta de neuitat si pe care as repeta-o oricand.

Bucuria de zi cu zi vine din lucrurile marunte care par neinsemnate si este alegerea noastra sa mentinem vesnic bucuria in inima noastra, dedicand macar o ora pe zi lucrurilor dragi sufletului nostru fie ca e vorba de un hobby, de o plimbare in natura (in parc), o cafea savurata impreuna cu cineva drag sau cu o persoana tonica, simpatica (prieten, sot, coleg, vecin, amic, ruda), un sport care iti place sa-l practici, contemplatul unei flori, o expozitie pe care s-o vizionezi, un spectacol sau o carte buna citita intr-un loc linistit…absolut orice care va face placere, va deconecteaza si va incarca bateriile.
Vacanta frumoasa tuturor, chiar si celor care nu pot pleca de acasa le doresc sa ia o vacanta in suflet!



sâmbătă, 3 august 2013

CUM SA FII FERICIT SI SANATOS


Dezintoxicarea in plan sufletesc si spiritual inseamna SCHIMBARE in viata emotionala si in plan psihologic, in modul de a gandi si de a reactiona, ceea ce duce la modificarea structurilor biologice. Cu alte cuvinte, schimbandu-ne gandurile, emotiile, sentimentele ne schimbam energia si implicit biologia corpului fizic.


Ganditi, reflectati, dar mai ales practicati urmatoarele sfaturi:

Renuntati la principiile si convingerile inflexibile. Ele va blocheaza in trecut, va  impiedica miscarea, cautarea.
Exprimati-va emotiile si sentimentele. Nu le reprimati, dati-le drumul.
Vorbiti despre problemele voastre cu cineva apropiat si de incredere. Nu le tineti in interiorul vostru…vor intra in putrefactie.
Nu amanati luarea unor decizii. Fiti orientat pe gasirea solutiilor si nu pe probleme.
Sa aveti credinta si incredere. Credinta in Dumnezeu iti va lumina drumul pe care il ai de parcurs. Iar increderea in oameni, in puterea binelui de a invinge te va ajuta sa depasesti orice obstacol.
Refuzati sa ascultati lucruri rele sau negative. Nu va incarcati cu problemele altora. Nu urmariti stirile de la TV.
Cultivati-va simtul umorului. Veselia egal sanatate.
Nu va comparati cu nimeni. Sunteti UNIC.
Nu intrati cu nimeni si cu nimic in competitie. Va zbateti inutil si pierdeti ce este mai bun in viata.
Nu va luati dupa aparente. Cu totii stim cat sunt de inselatoare. Conteaza mai mult continutul decat forma.
Nu pierdeti nici o ocazie de a va simti bine. Timpul nu-l puteti da inapoi, deci simtiti-va bine  ACUM.
Faceti o pauza de 5-10 minute la fiecare 2 ore de munca. Veti fi mai eficient si mai plin de energie.
Invatati sa spuneti NU fara sa va simtiti vinovati. Refuzati sa faceti lucruri care va repugna doar de dragul celorlalti, chiar daca sunt persoane apropiate.
Concentrati-va  pe o singura sarcina. Nu incercati sa rezolvati mai multe probleme in acelasi timp.
Delegati din sarcini. Lucrurile functioneaza si fara voi.
Daca aveti nevoie de ajutor nu va sfiiti sa-l cereti. Doar aveti grija sa alegeti persoana potrivita.
Nimeni nu este de neinlocuit. Nu va cramponati de anumite persoane, daca vor sa plece, lasati-le.
Nu va simtiti responsabili pentru necazurile sau supararile altora. Dar nici pentru bucuriile sau fericirea celorlalti.
Separati problemele imaginare de cele reale si eliminati-le.
Nu va identificati cu familia sau cu prietenii vostri. Fiti voi insiva.
Faceti lucruri care va plac. Alocati macar o ora pe zi pentru a face lucruri care va aduc bucurie in suflet.
Eliminati numerele neesentiale din viata voastra.(varsta, greutate, inaltime)
Nu va ingrijorati inutil. Lucrurile vor sta la fel indiferent de modul in care le priviti.
Bucurati-va de lucrurile simple. (un apus de soare, un copac inflorit, trilul unei pasarele, aroma unei cafele savurate cu un prieten, joaca cu un copil, o plimbare in parc, etc). Aceste lucruri sunt la tot pasul si nu necesita nici-un efort.
Inconjurati-va de oameni optimisti si veseli. Ei va pot ridica cand sunteti la pamant.
Mentineti legaturi de prietenie sincere. Necazul se injumatateste cand il imparti cu un prieten, iar bucuria se dubleaza.
Impartasiti dragostea voastra cu cei care au nevoie de ea.
Invatati in permanenta lucruri noi (o limba straina, sa cantati la un instrument, sa practicati un sport, etc). Va tin mintea treaza si antrenata.
Fiti multumiti cu ceea ce v-a adus viata. Nu va suparati pentru ceea ce nu v-a dat.
Acceptati-va pe voi asa cum sunteti si acceptati-i si pe ceilalti.
      Traiti in ACUM si AICI. Asta este tot ce avem.